Loading...

Παρουσίαση βιβλίου «Η Εθνικοποιητική Διαδικασία: Η Κατασκευή Ομοεθνών, Προσφύγων και Μειονοτήτων»

Παρουσίαση βιβλίου

«Η Εθνικοποιητική Διαδικασία: Η Κατασκευή Ομοεθνών,

Προσφύγων και Μειονοτήτων»

Βιβλιοπωλείο Ιανός (Αριστοτέλους 7)

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013, 19.00

Το Dukakis Center for Public and Humanitarian Service του American College of Thessaloniki – ACT, μέλος του Κολλεγίου Ανατόλια σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Χάρη Μυλωνά, Επίκουρου Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο George Washington με τίτλο «Η Εθνικοποιητική Διαδικασία: Η Κατασκευή Ομοεθνών, Προσφύγων και Μειονοτήτων» (The Politics of Nation-Building: Making Co-Nationals, Refugees, and Minorities, εκδ. Cambridge University Press, 2013).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 20 Ιουνίου, στις 19.00 στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Πλατεία Αριστοτέλους 7). Το βιβλίο παρουσιάζουν ο Όθων Αναστασάκης, Διευθυντής του South East European Studies στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (SEESOX), ο Νίκος Μαραντζίδης, αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Γιώργος Θ. Μαυρογορδάτος, Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών. Την παρουσίαση και τη συζήτηση συντονίζει ο Dr David Wisner, Εκτελεστικός Διευθυντής του Dukakis Center for Public and Humanitarian Service του ACT.

Ο Χάρης Μυλωνάς μελετά τις διαδικασίες κατασκευής εθνών και κρατών, την πολιτικοποίηση των πολιτισμικών διαφορών, και τις κρατικές πολιτικές ενσωμάτωσης μεταναστών και προσφύγων.

Το βιβλίο του «Η Εθνικοποιητική Διαδικασία: Η Κατασκευή Ομοεθνών, Προσφύγων και Μειονοτήτων» προσδιορίζει τις συνθήκες υπό τις οποίες η κυβέρνηση ενός έθνους – κράτους επιλέγει να ακολουθήσει αφομοιωτική πολιτική απέναντι σε μια ομάδα, αντί να χορηγήσουν σε αυτήν μειονοτικά δικαιώματα ή να την απομακρύνουν ολοκληρωτικά από τα γεωγραφικά όρια του κράτους. Η θεωρία αξιολογείται σε αντιπαράθεση ποικίλων εναλλακτικών εξηγήσεων σε πολλαπλά επίπεδα ανάλυσης: μια βάση δεδομένων που καταγράφει τις εθνικοποιητικές πολιτικές απέναντι σε μειονότητες στα Βαλκάνια μετά τον Α^27 Παγκόσμιο Πόλεμο, αρχειακά τεκμήρια που επικεντρώνονται στη μεταχείριση ορισμένων ομάδων στην πάροδο του χρόνου, και μια αναλυτική μελέτη μιας θρησκευτικά, πολιτισμικά, και γλωσσικά ετερογενούς επαρχίας.

 Κατεβάστε το έντυπο εδώ

Share